Kosovo - Vlada Republike Kosovo neumorno laže gladan narod, liberalizacijom viza i boljem sutra



Dijalog za liberalizaciju viza sa Evropskom unijom  ostaje i dalje jedan od glavnih kratkoročnih prioriteta Vlade Republike Kosovo i ostajemo posvećeni zatvaranju ovog poglavljau što bržem  mogućem roku, tako da naši građani putuju bez viza u zemlje Šengena i uvek u skladu sa pravilima i normama Šengena.


Od početka dijaloga za liberalizaciju viza u januaru 2012. godine, institucije i administracija uopšte su obavili veliki posao u ispunjavanju kriterijuma  koji proizilaze iz smernica za liberalizaciju viza i sve se to desilo zahvaljujući se zalaganju i posvećenosti dotičnih zvaničnika , članova Radne grupe za liberalizaciju viza i veoma dobroj koordinacijiSekretarijata za liberalizaciju viza.

Uprkos zalaganju, posvećenosti i napretku postignutom u rešavanju zahteva koji dolaze iz svih delova smernica za  liberalizaciju viza, nažalost naši građani se još uvek ne mogu  slobodno kretati u državama Šengen zone, i suočavaju se sa prekomernim birokratskim procedurama za dobijanje šengenske vize, ali još više zabrinjava činjenica velikog broja naših građana koji napuštaju  Kosovo i emigriraju ilegalno preko Mađarske u druge zemlje Šengenske zone. To je bolna realnost za mene i za sve institucije Republike Kosova i mi smo kao Vlada Republike Kosovo posvećeni promeni ove realnosti  i da vratimo nadu i socijalni i ekonomski prosperitet naših građana.

U tom smislu smo počeli i da preduzimamo  konkretne i brze mere za poboljšanje kvaliteta života naših građana, nudeći ekonomsku perspektivu, radićemo na stvaranju uslova za porast zaposlenosti i otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje zdravstvenih usluga, obrazovnih usluga, aktiviranje kulturnog i celokupnog  društvenog života naših građana.

Reforme koje će Vlada Republike Kosovo preduzeti se baziraju na ekonomskim politikama i vladavini prava i deo su težnji da se priključi Evropskoj porodici, pogotovo sada kada smo na dobrom putu ka zaključenju ugovornih odnosa sa Evropskom unijom, gde ćemo uskoro potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom a i sprovođenje ovog sporazuma će rezultirati sa podrškom Evropske unije za reforme u mnogim sektorima, posebno u ekonomskom razvoju, povećanju ekonomske efikasnosti, i porast u otvaranju novih radnih mesta.

Vlada je usvojila program rada za ovu godinu, dok ćemo sledeće nedelje  razmotriti i usvojiti Upravni program za četirinaredne godine. Usvojili smo i program ekonomskih reformi. Ovadokumenta pokazuje opredeljenje da preuzmemo odgovornost za rešavanje pitanja od vitalnog značaja za konzistentan i sistematski pristup.

Deo naše posvećenosti će biti da izbegnemoi faktora podsticanja,  koji utiču na migraciju naših građana. Konstantno ćemo koordinisati akcije ministarstava i vladinih agencija da bi sprečili ilegalne migracije.

Zahtevaćuredovne izveštaje od relevantnih ministarstava za njihovo svakodnevno angažovanje u oblasti migracija i za mere koje bi se trebalo preduzeti za otvaranje perspektive za održivi život svih naših građana. Preduzet će se mere, takođe i prema svima onima koji pazare i šverucjunašim građanima, za svoje materijalne i političke interese.

Za nas su jasni a takođe treba da budu jasni i svim građanima Republike Kosovo stavovizemalja Evropske unije, da one neće dati azil građanima Kosova, jer  Kosovo smatraju bezbednom zemljom.

Sve institucije u zemlji treba da radi svoj posao za integraciju naših ljudi koji će se uskoro vratiti na Kosovo. Tražićemo isaradnju sa međunarodnim organizacijama u oblasti migracija, da nam pomognu sa svojom stručnošću i podrškom u tom smislu, kao i da pomognu dobrovoljnom povratku i reintegraciji  naših građana.

Na ovaj način Pakistan i još nekoliko zemalja se bore protiv bjesnila koji može biti smrtonosan jer utiče na centralni nervni sistem.
Ovakav način rješavanja problema sa psima lutalicama je naišao na osudu aktivista za prava životinja koji su rekli da je ovo barbarstvo
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/163572/uznemirujuce-fotografije-ulice-u-karaciju-pretrpane-lesevima-ubijenih-pasa-lutalica#sthash.v1xanPOp.dpuf
Na ovaj način Pakistan i još nekoliko zemalja se bore protiv bjesnila koji može biti smrtonosan jer utiče na centralni nervni sistem.
Ovakav način rješavanja problema sa psima lutalicama je naišao na osudu aktivista za prava životinja koji su rekli da je ovo barbarstvo
- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/163572/uznemirujuce-fotografije-ulice-u-karaciju-pretrpane-lesevima-ubijenih-pasa-lutalica#sthash.v1xanPOp.dpuf

Nema komentara:

Objavi komentar