BiH - Nafta u BiH

Ranija istraživanja koja su sprovođena evidentno su sa svih strana sa kojih su došla ukazala da nafta na području Hercegovine postoji, tvrdi u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje.

U dokumentu koji se odnosi na istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH Federalnog zavoda za geologiju navedeno je da je..

 izvršena preliminarna analiza matičnih stijena, urađeni primjeri strukovnih stilova te data strukturna interpretacija Dinarida. Po dobijenim rezultatima, navedeno je u dokumentu, sa naftno-geološkog aspekta najperspektivnije strukture područja Federacije BiH nalaze se na prostoru Stoca, Mostara, Drežanke (Drežnice), Tomislavgrada, Livna i Glamoča.

Naglašeno je kako su uz rub Popovog polja i po okolnim planinama poznata brojna nalazišta bituminoznih stijena od kojih je samo nalazište Mišljen, u opštini Ljubinje detaljno istraženo.

 "Na osnovu analize, bitumen je naftnog reda i epigenetskog porijekla koji sadrži 9,79 posto bituminoznih materija. Bitumen se odlikuje relativno visokim sadržajem smola i manjom koncentracijom asfaltene, te se svrstava u asfalte", naglašeno je u dokumentu.

Ekipa AA inače, nedavno je boravila u selu Mišljen kao jednom od lokaliteta koji se u Akcionom planu za istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH, koji je uradio Federalni zavod za geologiju, navodi kao potencijalno nalazište nafte.

Do hercegovačkog sela Mišljen udaljenog 12 kilometara od centra Ljubinja dolazi se uskim putem, koji je jednu trećinu čak i makadamski i može se preći isključivo terenskim vozilom ili traktorom. Da bi se stiglo na odredište, lokalitet rudnika u kojem iz kamena teče bitumen, od sela Mišljen treba preći oko dva kilometra ili četrdesetak minuta pješice u jednom pravcu preko kamenih stijena.

Kod samog rudnika, gdje se, inače, prije više decenija konjima izvlačila ruda prema Ljubinju, nesvakidašnji prizor. Na pukotinama kamena naslage bitumena. Crne nakupine tekućine izrazito su kvalitetne i jakog mirisa katrana.

Osamdesetih godina Naftagas u saradnji sa nekim američkim partnerima istraživao je širi prostor Hercegovine: jedna od tih linija je išla preko Ljubinja prema moru i Berkovićima, druga je išla prema Mostaru i Nevesinju, a treća se spuštala preko Livna i Duvna (Tomislav-Grad), ističe Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje...

Nema komentara:

Objavi komentar