BiH - Nafta u BiH

Ranija istraživanja koja su sprovođena evidentno su sa svih strana sa kojih su došla ukazala da nafta na području Hercegovine postoji, tvrdi u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Vesko Budinčić, načelnik opštine Ljubinje.

U dokumentu koji se odnosi na istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH Federalnog zavoda za geologiju navedeno je da je..

Rus banci isplatio dug konjskom stajnakom (dzubrivom)

Jedan farmer iz Sibira je istovario kolica puna đubriva ispred banke, objasnivši da je to njegov način plaćanja duga, prenosi “Russia Today”.

Aleksandar Bakšaev je rekao da je tim postupkom želeo da protestuje protiv banaka. pogledajte video
 

Kosovo - Haradinaj upozorio sam na "kosovsko proleće "

 Ramuš Haradinaj upozorio vlast da će "dolaskom proleća morati da se suoči sa narodom". "Moramo da stanemo uz narod, više ne možemo da ćutimo", rekao je Haradinaj u parlamentu.

Političke tenzije na Kosovu, posle talasa masovnog iseljavanja, dostigle su vrhunac. I druga opoziciona stranka, ABK Ramuša Haradinaja, preti vladi Hašima Tačija velikim protestima.

Muslimani su juče ispred Bijele kuće klanjali džumu radi skretanja pažnje na ubistvo troje muslimana

Nekoliko desetina pripadnika islamske vjeroispovijesti danas su ispred Bijele kuće klanjali džumu-namaz.

 Muslimani iz Washingtona su juče ispred Bijele kuće obavili sedmičnu muslimansku popodnevnu molitvu kako bi sreknuli pažnju na ubistvo troje muslimana u Chapel Hill u Sjevernoj Karolini.

Kosovo - Vlada Republike Kosovo neumorno laže gladan narod, liberalizacijom viza i boljem sutra



Dijalog za liberalizaciju viza sa Evropskom unijom  ostaje i dalje jedan od glavnih kratkoročnih prioriteta Vlade Republike Kosovo i ostajemo posvećeni zatvaranju ovog poglavljau što bržem  mogućem roku, tako da naši građani putuju bez viza u zemlje Šengena i uvek u skladu sa pravilima i normama Šengena.

Crna Gora: Diskriminacija zbog hidžaba na Ustavnom sudu

Crna Gora  ̶  Fuad Čekić, generalni sekretar IZCG kazao je u izjavi za Anadolu Agency da je iznenađen odlukom profesora Gimnazije u Baru, koji su zatražili tumačenje od Ustavnog suda o nošenju hidžaba u školama. Čekić ističe da je hidžab jedan od načina praktikovanja islama.
  – Dolazak učenice E.K. (16) sa hidžabom, vjerskom nošnjom muslimanki, na nastavu u  Gimnaziji “Niko Rolović” u crnogorskom Baru, izazvao je brojne reakcije javnosti u toj zemlji.

Erdogan 'zašto Obama nije osudio ubistvo troje mladih muslimana?'

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kritikovao američkog kolegu Baracka Obamu zbog toga što se nije oglasio nakon što je u SAD ove sedmice ubijeno troje mladih muslimana.
Policija u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina je uhapsila nadača koji je pucao i usmrtio troje studenata muslimana, uključujući muža i ženu, u univerzitetskom gradu Chapel Hillu.

Samohrani otac svojom izjavom sve oduševio, Ne treba nekome sve a drugima ništa…

Nakon što je u četvrtak na Novoj TV emitirana priča o samohranom ocu Matiji Basarcu (60) i njegovom 15-godišnjem sinu Milanu, o teškim prilikama u kojima žive, cijela Hrvatska se pokrenula u želji da im pomogne.



Čuveni albanski pisac Ismail Kadare smatra da masovni odlazak Albanaca sa Kosova predstavlja vid genocida i uništenja jedne nacije

Čuveni albanski pisac smatra da masovni odlazak Albanaca sa Kosova predstavlja vid genocida i uništenja jedne nacije.
Albanski pisac Ismail Kadare, koji živi u Francuskoj, smatra da masovni odlazak Albanaca sa Kosova predstavlja neku vrstu raseljavanja, odnosno, kako kaže, genocida i uništenja jedne nacije.
“Ovo što se dešava nije bijeg nego je jedna vrsta raseljavanja. Raseljavanje je jedna od najtežih formi genocida, to je metoda uništenja jedne nacije. Saznao sam sa strašnim užasom da među onima koji bježe ima i 6.000 albanske djece iz osnovnih škola”, kazao je Kadare u intervjuu za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

BiH - Ministar MUP-a RS priznao da ga ne zanimaju srpski dobrovoljci u Ukrajini ( važno da se muslimani predstave kao radikalni faktor nestabilnosti)

Na ratištu u Ukrajini nalaze se četiri državljana Bosne i Hercegovine, saznaje N1.Kako je za N1 priopćeno iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), informacije u vezi s načinom odlaska ovih osoba na strana ratišta ne mogu se iznositi u javnost, u cilju zaštite interesa daljnjih aktivnosti koje se provode.SIPA, u suradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona u BiH i regiji, kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na strana ratišta

 Ministar MUP-a RS priznao da ga ne zanimaju srpski dobrovoljci u Ukrajini:”Važno je sirijsko ratište” BIH

Društveni eksperiment: Vjerujete li muslimanima?

AsoOmii Jay došla je na ideju da provede društveni eksperiment u borbi protiv stereotipa te da potakne povjerenje među ljudima. 
Njena ekipa snimala je muslimana u Torontu kako stoji na ulici s povezom na očima uz dva natpisa, piše Metro.
 

Fudbalska legenda odlučio da se podmladi


 Šta god da uradi jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Maradona, to izaziva svetsku pažnju, a sada je odlučio da se podmladi kako bi udovoljio svojoj 20 godina mlađoj devojci Rosiji.





Ferrari F12 u čast 250 GTO

Na Dream Cars Show u Briselu 2015, Ferrari je prikazao prelepu verziju F12berlinetta modela koji je napravljen kroz Tailor Made program za personalizaciju automobila...

Automobil koji pokreće V12 motor je u čast Ecurie Francorchamps trakačkog tima, to jest preciznije 250 GTO, u kojem su Lucien Bianchi i Georges Berger osvojili 1964. Tour de France.
Spolja je dobio Argento Auteil srebrnu boju sa Modena...

Srbija - Polio benzinom, pa zapalio policajca i sebe!

Na placu "Parking servisa" dogodila nesreća kada je za sada nepoznati muškarac polio sebe i dežurnog policajca benzinom i zapalio




Troje studenata muslimana brutalno ubijeno u SAD-u

Troje studenata muslimana ubijeno je sinoć prema istočnoameričkom vremenu u svom stanu, nedaleko od univerziteta koji su pohađali u Chapel Hillu, u Sjevernoj Karolini, piše Fena.
Ubica, 46-godišnji Craig Stephen Hicks, nakon počinjenog zlodjela odvezao se do policijske stanice gdje se mirno predao.

Epl je najskuplja firma na svetu,trenutno vredi 710 milijardi dolara .

Vrednost američkog proizvođača elektronike i softvera Epl dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je Epl postao najskuplja firma na svetu.

Proizvođač "ajfona" i "ajpeda" sada košta 300 milijardi dolara više od "drugoplasiranog" Ekson mobajla (ExxonMobil), a njegova vrednost je ....

Putin poklonio Sisiju kalašnjikov

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji boravi u zvaničnoj posjeti Egiptu, predsjedniku ove zemlje Abdulfettahu Sisiju poklonio je automatsku pušku Kalašnjikov.
 


Pogledajte kako švedski security dave devetogodišnjeg muslimanskog dječaka na ocigled policije .

Na snimku možemo vidjeti jednog od security željezničke stanice kako nemilosrdno davi dječaka od devet godina.  Prema pisanju švedskih medija, dječak sa snimka i njegov vršnjak putovali su vozom bez karte. Policija je tražila od sicurity da ih....

Pogledajte kako nesmete nositi ni jedan simbol islama

Pripadnici MUP KS obavili su razgovor osobom koja je na majici imala vjersko obilježje, a za koje su pojedini mediji objavili da se radi o obilježju Idiša. Saff je dobio potvrdu da je osoba koja se vidi na fotografiji sa spornom majicom Kenan Kršo, mladić koji je izazvao incident u džamiji za vrijeme džume namaza.
Kako je za novinsku agenciju Patriakazao portparol MUP KS Irfan Nefić nakon provjere utvrđeno je da se ne radi

Saudiska Arabija - Saudijci rukuju sa kartonoskom kutijom na kojoj je lik novog kralja

Na internetu se nedavno pojavio snimak u kome vidimo Saudijce kako u redu, jedan po jedan, prilaze kartonskoj figuri novog kralja i rukuju se sa njom.

IDIŠ približili su se najvećem naftnom terminalu u Libiji

Militanti lojalni organizaciji ISIS približili su se najvećem naftnom terminalu u Libiji, navode očevici i libijska vojska.
Militanti su u ponedjeljak navečer pokrenuli vojnu paradu iz grada Noufliya koji se nalazi samo 60 kilometara od lučkog grada Sidra, izjavili su mještani.
Na fotografijama koje su se kasnije pojavile na društvenim mrežama mogu se vidjeti...

SAD - Izjava Barak Obame potresla kriscane

Pogledajte video na kome Barak Obama govori o krstaskim ratovima i o vremenu ropstva u Americi
Americki mediji izvlace iz kontekst i interpretiraju kako Obama izjednacava  crkvu i ISIS i ostro osudili govor Obame



Hakerska grupa Anonimusi uništila je desetina naloga islamista za vrbovanje novih pripadnika

Hakerska grupa Anonimusi uništila je desetina naloga islamista na Fejsbuku i Tviteru, koji su bili korišćeni za vrbovanje novih pripadnika, piše Mintpresnjuz.

Anonimusi su u video poruci islamistima naveli da su njihovi članovi uključeni u akciju ISIS “muslimani, hrišćani i Jevreji”. Oni su “hakeri,

Hrvatska - Djeci i mladima objašnjavao matematičke tajne klađenja kako bi dokazao kako se u kladionicama sigurno – gubi

Toni Milun, splitski matematičar zaposlen na Odjelu Univerziteta u Splitu za stručne studije – Nastavnom centru u Zagrebu, nedavno je privukao pažnju javnosti smjelim nastupom u emisiji HTV-ova obrazovnog programa “Školski sat”, gdje je djeci i mladima objašnjavao matematičke tajne klađenja kako bi dokazao kako se u kladionicama sigurno – gubi, piše Slobodna dalmacija.

Muškarci, naučite da vežete kravatu ili leptir

Većina muškaraca veoma retko nosi kravatu ili leptir . Međutim, kada za to naiđe prilika (Praznici, svadbe...) nastaju problemi. Da sledeći put ne bi jurili osobu koja će da vam veže kravatu, naučite ova nekoliko jednostavna načina i spasite se muke.



Austrija - Povređeno 20 osoba u lančanom sudaru više od 60 vozila

Oko 20 osoba povređeno je danas po podne u lančanom sudaru više od 60 vozila u Austriji, do koga je došlo usled jakih snežnih padavina, saopštila je policija

Autoput A1 je, kod mesta Amšteten, na teritoriji austrijske pokrajine Donja Austrija, privremeno zatvoren u oba smera.

Jedan vozač, koji se nalazio na ovom putu, nakon što je video veliki sudar, alarmirao je policiju, rekao je portparol vatrogasne službe Donje Austrije Franc Resperger.
Dok je taj vozač nadležnima objašnjavao da se dogodio sudar, u pozadini se čuo jak udar, pošto je jedno vozilo udarilo i u njegov automobil.

"Mnogobrojna vozila su se zaglavila jedna u druga i prilaz mestu udesa je težak", ističe vatrogasna služba Amštetena.

Vatrogasci pokušavaju da uklone vozilo za vozilom.U vreme nesreće bile su jake snežne padavine i, prema policiji, neprilagođena brzina, uz smanjenu vidljivost bila je uzrok masovnog sudara.

Svet - Turska i Rusija blizu dogovora koji ce promeniti svet

- Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz i predsjednik Uprave ruske naftne kompanije Gazprom Aleksej Miller helikopterom su obišli trasu kojom bi trebala proći ruta plinovoda "Turski tok"

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Taner Yildiz i predsjednik Uprave ruske naftne kompanije Gazprom Aleksej Miller helikopterom su obišli trasu kojom bi trebala proći ruta plinovoda "Turski tok", prenosi Anadolu Agency (AA).


Yildiz i Miller oko četiri sata su helikopterom letjeli razgledajući moguću rutu plinovoda koja se proteže od istanbulske obale na Crnom moru, pa da graničnog prelaza Ispala, između Turske i Grčke.
Tokom leta dvojica zvaničnika su razmjenili mišljenja o gradnji novog plinovoda "Turski tok". Miller je informisan i o gradnji trećeg aerodroma u Istanbulu, novog mosta na Bosforu te mjestu gdje bi se moglo graditi skladište za plin u Edirneu.

Turski ministar Yildiz je u izjavi za AA kazao kako je ovo bio treći sastanak sa čelnikom Gazproma Millerom i njegovom delegacijom u vezi sa cijenama ruskog plina.

- Yildiz: "Turski tok" važan za cijelu regiju -

"Poručili smo, da koliko je Turska osjetljiva po pitanju realizacije ovog projekta, isto toliko je osjetljiva i po pitanju cijena plina", rekao je Yildiz.

Podsjetio je da su turska i ruska strana u posljednja dva mjeseca održavale sastanke o grdanji plinovoda svake dvije sedmice."Kazali smo koji su naši zahtjevi i na čemu se oni zasnivaju. Kao što sam rekao, nismo stavili posljednju tačkuna sve, ali moja želja je bila da to zaključimo naredne sedmice. Zavisi od ruske delegacije, možda uspijemo ubrzo i završiti. Ako i ne završimo odmah, nastavit ćemo raditi na tome."

Yildiz je dodao da je "Turski tok" projekat od velike važnosti, ne samo za Tursku nego i za Rusiju, ali i za cijelu regiju.

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller kazao je kako će prvi dio plinovoda biti kapaciteta 16 milijardi kubnih metara plina, koji će trošiti Turska. U izjavi za AA, čelni Gazproma je kazao kako je planirano da plinovod "Turski tok", koji će biti sačinjen iz četiri dijela, počinje iz grada Luleburgaza, pa do graničnog prijelaza Ispala, između Turske i Grčke. Ostala tri dijela plinovoda će prenositi 47 milijardi kubnih metara plina.

- Prvi kubici plina u decembru 2016.

-On je dodao kako još uvijek nije određen datum potpisivanja sporazuma između Turske i Rusije o početku izgradnje plinovoda, no, kako je rekao, nakon što se sve konkretizuje, prvi kubici plina bi trebali poteći u decembru 2016. godine.

Podsjetimo, gradnja novog plinovoda preko Crnog mora najavljena je 1. decembra prošle godine, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Turskoj. Ovaj plinovod će zamijeniti ranije planirani "Južni tok" čiju gradnju je ruska vlada odlučila obustaviti.

Putin je tokom te posjete Ankari potvrdio odluku o odustajanju od gradnje "Južnog toka" jer, kako je istakao, nije prihvatljivo da gradnja pliovoda bude prekinuta u Bugarskoj zbog blokade Evropske unije.

Turska - Premijer Davutoglu: Cilj nam je Tursku učiniti globalnom silom

"Naš cilj je da do 2023. godine Turska postane globalna sila. Odlučni smo u nastojanjima da Turska postane jaka zemlja, koja će biti u mogućnosti da proizvodi vlastite tenkove, avione i ratne brodove," izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Premijer je kazao kako će provincija Kocaeli postati lokomotiva razvoja njegove zemlje, nakon završetka radova na najvećem aerodromu na svijetu i nakon izgradnje trećeg mosta preko Bosfora, u Istanbulu.
Izgradnjom Doline informatike u Gebzeu, Kocaeli će postati najviši turski tehnološki centar, a u tu svrhu će biti osnovan i Tehnološki Univerzitet Gebze, najavio je Davutoglu.
Premijer je na kraju kazao kako je sva infrastruktura za Dolinu informatike pripremljena i da strukturni radovi počinju u aprilu, a Kocaeli ne samo da će postati žarište ove djelatnosti u Turskoj, nego i u susjednim regijama.

Srbija - Ukrao ličnu kartu policajcu, pootvarao firme i zgrnuo milione


- Pre skoro deset godina nepoznati prevarant je napravio lažnu ličnu kartu na ime Zorana Veljkovića, kojom osniva firme po Srbiji i vara građane. Pre nekoliko dana Veljkovića je zvala njemu nepoznata osoba i rekla da izađe ispred kuće gde ga čeka, kako bi se "razjasnili". U prisustvu njegove porodice ta osoba je počela da preti i viče: "Meni niko nije ostao dužan, naplatiću do zadnjeg dinara". Njemu je prevarant, koristeći Veljkovićevu falsifikovanu ličnu kartu uzeo robu u vrednosti od 280.000 dinara, koju nikada nije platio - navode u PSS-u.

Da je žrtva prevaranta Veljković je otkrio kada je pre oko deset godina bio pozvan na informativni razgovor u policijsku stanicu Čukarica, kod inspektora za privredni kriminal. Tada mu je predočeno da ima registrovanu firmu "Rasina invest" na Bežanijskoj kosi u Beogradu i da se bavi prevarama. Ispostavilo se da mu je lična karta falsifikovana, a da je prevarant na ime firme uzimao kredite od banaka i navodno prodavao gvožđe, mobilne telefone.

Veljković je više od 30 puta bio na saslušanju po celoj Srbiji, u policiji, Poreskoj upravi, na suđenjima, kako bi objasnio da on nije vlasnik firmi, koje duguju novac. Grafološkim ispitivanjem u Trgovinskom sudu u Beogradu nepobitno je utvrđeno da potpisi na osnivanju firmi sa Veljkovićevim imenom nisu njegovi, što je utvrdio veštak. Kako navode u sindikatu, firma "Rasina invest" je ugašena, ali je prevarant očigledno nastavio sa otvaranjem drugih firmi.

Kosovo - Kosovski egzodus: Mađari uhapsili još 1.000 ljudi

Kako je saopštila Mađarska policija, na teritoriji Županije Čongrad, osim 991 Albanca sa Kosova i Metohije, uhapšeno je i 18 Avganistanaca, sedam Iračana, tri Kubanca, dva Sirijca i jedan državljanin Somalije.




Najveća grupa od 157 kosovskih Albanca i osam Avganistanaca, kako se navodi, uhvaćena je oko 12 časova i 20 minuta u okolini pograničnog sela Ašothalom, gde su ilegalno prešli takozvanu "zelenu granicu".


Oni su podneli zahtev za azil i predati u nadležnost imigracione službe Mađarske.


Dan ranije, Mađarska policija je u ilegalnom prelasku granice uhvatila 1.269 migranata, među kojima je najviše bilo kosovskih Albanaca - 1.233.




I Granična policija Srbije prema Mađarskoj pojačala je aktivnosti na sprečavanju ilegalnih prelazaka granice, gde se beleže rekordni rezultati, a u pomoć su im pristigle i kolege iz drugih regionalnih centara.


Samo početkom februara u toj nameri sprečeno je oko 500 građana sa Kosova i Metohije.


Podneto je oko 460 prekršajnih prijava, oduzeto 20 putničkih i motornih vozila kojima je jedan deo tih lica krijumčaren od strane krijumčara protiv kojih je podneto 12 krivičnih prijava.


Više stotina ljudi s Kosova svakoga dana dolazi autobusima u Suboticu iz koje, kako se pretpostavlja, pokušavaju da se prebace preko granice s Mađarskom koja je udaljena desetak kilometara.


Time se "pridružuju" brojnim migrantima iz zemalja poput Avganistana i Sirije, koji već nekoliko godina imaju "baze" po napuštenim objektima u Subotici iz koje pokušavaju da se ilegalno prebace u Mađarsku.


Mađarski funkcioneri razmatraju razne mere protiv ove pojave, među kojima je i podizanje zaštitne ograde kod Ašothaloma, koji se graniči sa Bačkim Vinogradima u Srbiji.


KONVOJI S KOSOVA


Desetine autobusa punih putnika krenuli su i sinoć sa Kosova ka graničcnom prelazu Merdare sa Srbijom, kako bi, kao i većina njihovih sugrađana od kojih su mnogi privedeni zbog pokušaja ilegalnog prelaska granice, pokušali da nađu egzistencijalnu sigurnost u zemljama Evropske unije, piše danas prištinski list "Zeri".


List navodi da privođenje više stotina stanovnika Kosova na granici Srbije i Mađarske i zaustavljanje stotina drugih po železničkim stanicama u Budimpešti nije sprečilo mnogobrojne da u subotu uveče krenu u emigraciju.


"Zeri" navodi da je na desetine autobusa sinoć krenulo iz raznih gradova sa Kosova ka graničnom prelazu Merdare sa Srbijom.


Ilegalna emigracija je, kako dalje navodi "Zeri", ispraznila mnoge gradove Kosova u kojima se može primetiti veliko smanjenje stanovništva, dok se vlasnici poslovnih objekata i zanatlije žale da posao rapidno opada.


Stanovnici Kosova sedam godina nakon proglašenja nezavisnosti gube nadu u ekonomski razvoj jer su, kako navodi dnevnik, pretvoreni u prosjake i dovedeni na ivicu ekstremnog siromaštva.


Gradovi poput Prištine, Mitrovice, Vučitrna, Uroševca i Gnjilana imaju manji broj stanovnika nego pre dva meseca, piše list i dodaje da su mesta u autobusima koji odlaze sa Kosova rezervisana nekoliko dana unapred.


Kosovski stanovnici napuštaju masovno Kosovo iako je na granici Srbije i Mađarske stotine njih privedeno, prenosi "Zeri".