Srbija ima sedam puta više službenih vozila nego Njemačka!

Švedska ima desetak državnih, službenih automobila, Njemačka manje od hiljadu, a od njih neuporedivo siromašnija Srbija čak 6.244.


Ako se tom broju dodaju vozila vojske i policije, naša zemlja se može pohvaliti brojem od 26.966 službenih vozila.
Nije poznato sa koliko tačno luksuznih automobila država raspolaže, ali je posljednja, sveobuhvatna analiza koju je uradila Državna revizorska institucija (DRI) za 2012. godinu pokazala da su omiljene marke domaćih političara i funkcionera “audi”, “škoda”, “pasat” i “fijat”.
Prema pomenutoj evidenciji DRI, 6.244 automobila su za godinu dana prešla ukupno 67,2 miliona kilometara, odnosno oko 12.000 kilometara po vozilu. Rashodi i izdaci za sve njih bili su 1,9 milijardi dinara. Taj novac je trošen za gorivo, ulje, rezervne dijelove, tekuće popravke, registracije, osiguranja, parkiranje…
Izvještaj DRI je pokazao i ono na šta se oduvijek sumnjalo – zloupotrebe i bahaćenje, i to na najrazličitije načine. Tako su službena vozila koristili i oni koji na to nisu imali pravo, neki su njima odlazili i u inostranstvo, dok su pojedinci po lokalnim sredinama prijavljivali da su prešli stotine kilometara.

Nema komentara:

Objavi komentar