Mongolija . Već 200 godina u transu : Budisti tvrde da mumificirani monah nije mrtav .

Monah čije je mumificirano telo pronađeno u Mongoliji nije mrtav, tvrde budisti. Oni su uvereni da je muškarac još pre 200 godina putem meditacije upao u "stanje dubokog transa", ali da je i dalje živ.

 Forenzičari trenutno ispituju mumiju koja je pronađena u meditativnom položaju, prekrivena životinjskom kožom.


"Na telu nema vidljivih znakova raspadanja", piše u dosadašnjem izveštaju forenzičara koji nastavljaju istraživanje.
 
Naučnici pokušavaju da utvrde kako je telo monaha ostalo tako dobro očuvano, a kao jedan od mogućih razloga navode se niske temperature u Mongoliji.
 
Prema pisanju Bi-Bi-Sija, mumija je otkrivena dok je lopov pokušavao da je proda na crnom tržištu. Muškarac je uhapšen, a telo prebačeno u Nacionalni centar za forenzička ispitivanja.
 
Identitet monaha još nije utvrđen, ali se spekuliše da je reč o učitelju Lame Daši-Doržo Itigilova, budiste iz Sibira koji je takođe pronađen mumificiran. 

Itigilov je, navodno, 1927. godine obavestio grupu budista da će umreti i izrazio želju da njegovo telo bude otkopano za 30 godina. Potom je seo u položaj za meditaciju i nije se pomerao sve dok nije izdahnuo.
 
Kada su ga šezdesetih godina iskopali, njegovo telo je bilo dobro očuvano, baš kao i telo monaha nađenog u Mongoliji.
 
Plašeći se intervencije sovjetskih vlasti, sledbenici Itigilova odlučili su ponovo da ga zakopaju i ostao je pod zemljom sve do 2002, kada je ponovo iskopan, uz veliko interesovanje javnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar