Vatikan - Gej hodočasnici su sedeli u delu publike rezervisanom za VIP goste

Presedan u Vatikanu desio se kada je grupa američkih katolika homoseksualaca i lezbijki primljena uz sve počasti na nedeljnoj audijenciji kod pape. Nekoliko meseci nakon izbora, papa Franja je izjavio da ne može da sudi homoseksualcima koji imaju dobru volju i traže Boga
Gej hodočasnici su sedeli u delu publike...

 rezervisanom za VIP goste, ali su ipak na listi zvanica Vatikana skromno navedeni kao "grupa laika u pratnji časne sestre", a ne kao predstavnici organizacije "New Ways Ministry", prenosi Tanjug.
Čak nisu bili ni glasno najavljeni, kao što to običaj nalaže. Kada je sveštenik koji čita listu gostiju stigao do naziva njihove organizacije samo ga je "preskočio", a nije ih spomenuo ni papa Franja, prenosi AP.
Čak i ovako predstavnici organizacije "New Ways Ministry" su zadovoljni.
"Ovo je znak promena pod uticajem pape Franje", rekla je sestra Dženin Gremik, suosnivačica organizacije koja okuplja katolike homoseksualce i bori se za zaštitu prava LGBT populacije.
"Papa Franja mi daje nadu", rekla je Dženin Gremik za AP.
"Ovo pokazuje da je voljan da primi nazad u središte crkve one koji se nalaze na njenom rubu", kaže Gremik.
Poglavar rimokatoličke crkve je izjavio da neće osuđivati i marginalizovati gej sveštenike i da gej osobe treba uključiti u društvo, ali je ostao pri učenju Crkve da je homoseksualni čin greh.
"Ako je neko gej, traži Gospoda i ima dobru volju, ko sam ja da ga osuđujem?", rekao je papa u istorijskoj izjavi.
On je poručio da homoseksualce treba integrisati u društvo, kao i to da su za žene "vrata crkve zatvorena". U razgovoru sa novinarima u avionu na povratku iz Brazila, papa je u nedelju uveče branio homoseksualce od diskriminacije, preneo je Rojters.
Papa je podsetio i na jednu od univerzalnih doktrina katoličke crkve koja kaže da dok homoseksualna orijentacija nije greh, homoseksualni čin jeste.
"Papa Franja je rekao i da je zabrana Rimokatoličke crkve ženama da budu sveštenici definitivna, mada bi voleo da one imaju više udela u administrativnim poslovima i pastoralnim aktivnostima.

Nema komentara:

Objavi komentar