Sjevernokoreja - Sjevernokorejci prisilno rade za privatnu blagajnu Kim Jong-una

Desetine hiljada Sjevernokorejaca prisiljeni su raditi u groznim uslovima u svojoj zemlji ili inostranstvu, dok se njihove plate slijevaju režimu Kim Jong-una, tvrde aktivisti za ljudska prava. 

 Prisilni rad je oblik političke represije u Sjevernoj Koreji, a politički protivnici se obično šalju u radne logore ili pod ugovorom u zemlje poput Rusije, Kine i zemlje Bliskog istoka, što je nazvano "ropstvo pod pokroviteljstvom države".

Ahn Myeong-chul, šefica NK Watcha grupe za ljudska prava čije je sjedište u Seulu u Južnoj Koreji, vjeruje da se novac Sjevernokorejaca zarađen u radnim logorima i u inostranstvu koristi za kupovinu luksuznih stvari sljedbenicima Kim Jong-una te da se njim finansira nedavni građevinski boom u Pjongjangu, piše Independent.

Prisilni rad ima dugu historiju u Sjevernoj Koreji, gdje je uveden još 80-ih godina 20. vijeka, ali se vjeruje da se situacija znatno pogoršala pod režimom Kim Jong-una.

Izvještaj američkog State Departmenta o trgovini ljudima u Sjevernoj Koreji otkriva kako se hiljade građana te zemlje šalju u inostranstvo, gdje njihovo kretanje kontrolišu "tjelohranitelji". Prijetnje osvetama protiv porodica tih radnika osiguravaju njihovu poslušnost, uprkos tome što dobivaju tek djelić novca koji se preusmjerava sjevernokorejskoj vladi, a zarađen je njihovim radom.

Sjeverna Koreja odmah je sve odbacila, a izvještaj smatra američkom zavjerom čiji je cilj uništiti politički sistem u zemlji.

Nema komentara:

Objavi komentar