Kosovo - Pred oko 100 okupljenih žena, premijer Mustafa je govorio o angažovanju žena u društvu

Premijer Republike Kosova, Isa Mustafa, učestvovao je  u diskusiji organizovanoj u okviru Nedelje žena  2015. Pred  oko 100 okupljenih žena, premijer Mustafa je govorio o osnovnim pitanjima u tretiranju i  angažovanju  žena u društvu i određenim oblastima rodne  ravnopravnost.

Pozivajući se na naučna  i politička  iskustva  i studije    o  pitanjima  liderstva , premijer je rekao da se žene ...
karakterišu  uglavnom  demokratskom liderstvom . " Žene imaju mnogo više integrativni karakter, karakter interkativne komunikacije, stvaranje  mogućnosti koje  uvek doprinose rukovodjenju. Potrebne  su  nam žene lideri,  kako bi one  preuzimale  odgovornost u mnogim oblastima ", rekao je premijer .

Što se tiče korupcije, takođe pozivajući se na razne  studije i istraživanja, premijer je rekao da su žene, manje sklone od muškaraca u pogledu pojave  korupcije. " I kod nas je potvrdjeno da žene  lideri  su manje korumpirajuće, pokazuju  veću odgovornost prema položaju  i poslu koji obavljaju i veću odgovornost prema javnom novcu u odnosu ne  drugi  pol  i to govori  da nam je potrebno veća uloga žena i u  eliminisanju   ove pojave ", rekao je premijer, govoreći  o konkretnim merama koje preduzima Vlade u suzbijanju i sprečavanju  korupcije.

Premijer Mustafa je rekao da ni korupcija ni organizovani kriminal ne mogu se suzbiajti  samo od  muškaraca, ili samo od  žene, nego  zajedno sa međusobnom delovanjem .

"Nužno je da izvršimo  promene i  u ministarstvima, tako da žene bude onde gde se  odluke donose iz  prve ruke. Za nas je važno da imamo  brojčanu zastupljenost žena, ali takođe da imamo i kvalitetnu zastupljenost. Mi smo obećali da će vlada snositi neposredno  troškove studiranja (školovanja)  žena, tako da porodice koje  nisu u stanju da školuju  devojke, troškove njihovog školovanja snosi  Vlada kako bi se osigurala jednakost polova i zatim obezbedila zanimanja koja mogu ubuduče   vršiti i  žene i muškarci  ", rekao je premijer.

Premijer Mustafa je takodje rekao da vladin program predviđa neke oblike za podsticanje  biznisa  žena  i za osnivanje  fonda ravoja  kroz koji će se olakšati  biznisi žena .

Nakon toga , premijer Mustafa je razgovarao sa učesnicima u vezi zastupljenosti žena u državnim institucijama , diplomatiji , ekonomskom  razvoju  ,za   izborni zakon   u odnosu na zastupljenost polova ,podršku  konkretnim  projektima , ulogu  žena iz manjinskih zajednica , ilegalne migracije, i o mnogim drugim temama važnim za žene i društvo u celini.

Nema komentara:

Objavi komentar