Auto - Jurnjave po Južnoj Americi, motociklisti prođu 9.295 km, automobilisti 9.111 km, kamiondžije 8.159 km.

Ovogodišnja vožnja na  južnoameričkog kontinenta traje do 17.januara. Broj prijavljenih se zaustavio na 420 vozila iz 53 države s ukupno 690 vozača i suvozača (u automobilima su po dva, a u kamionima čak tri sudionika). Prošlogodišnji pobjednici Marc Coma (motocikli), Ignacio Casale (quad), Andrej Karginov (kamioni) i Nani Roma (automobili).



Pozornost je uvijek usmjerena prema automobilima, a tu nakon tri godine dominacije ekipa Minija dobiva dostojnog konkurenta - povratnika Peugeot, svojevremeno suverenog vladara afričkim prostranstvima kada su krajem 80-tih s tri pobjede Ari Vatanen, a potom jednom Juha Kankkunen donijeli slavu. Peugeot je prvi puta na južnoameričkom Dakaru za koji je pripremio monstruozni 2008 DKR sa 340 KS, a za čijim će upravljačima biti trofejni asovi Carlos Sainz, Stephane Peterhansel, kao i debitant na četiri kotača Cyril Despres, do sada uspješan među motociklistima (sedam puta pobjednik).
Uz Nanija Roma za upravljačem Minija bit će Orlando Terranova i Krzysztof, te karizmatični i iskusni tamnoputi Katarac Nasser al-Attiyah, pobjednik Dakra 2011.
U 14 dana 36. izdanja najvećeg svjetskog cross-country relija jedan je dan odmora ( 10. siječnja za motocikliste i quadovce, a dva dana kasnije za automobile i teretnjake). Ruta je znatno izmijenjena u odnosu na prethodnih pet južnoameričkih avantura. Start je u argentinskoj prijestolnici Buenos Aires, gdje je i cilja, ali tek nakon što motociklisti prođu 9.295 km, automobilisti 9.111 km, kamiondžije 8.159 km.

Nema komentara:

Objavi komentar