Makedonija - Makedonski parlament izglasao zabranu istopolnih brakova i stvorio ustavnu prepreku za mogućnost donošenja takvih zakona u budućnosti"

Na sjednici održanoj u utorak, 20. siječnja, makedonski je parlament sa 72 glasa "za" i samo četiri glasa "protiv" izglasao ustavnu definiciju braka kao uniju između muškarca i žene. Nadalje, kreirao je ustavnu prepreku za buduća zakonska rješenja o istospolnim civilnim partnerstvima, izvjestila je Intergrupa o LGBT pravima Europskog parlamenta



Amandman definira da će “brak biti životna zajednica samo jedne žene i jednog muškarca”, te da “ zakonske odnose u braku, obitelji i građanskim zajednicama treba regulirati zakonom koji usvaja dvotrećinska parlamentarna većina”

Kao posljedicu ovoga, za pitanja koja se tiču obiteljskog prava bit će potreban jednak broj glasova kao i za pitanja koja se tiču teritorijalnog integriteta, suvereniteta i funkcioniranja države.
Raniju verziju nacrta amandmana, koja je eksplicitno zabranjivala istospolne zajednice ili registrirani zajednički život snažno je kritizirala Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe za ustavna pitanja.

Komisija je smatrala da, ako bi amandman regulirao i ostala partnerstva osim braka, on treba osigurati jednakost u smislu prava za partnerstva kako partnera različitog, tako i partnera istog spola, u skladu s Člankom 8. (pravo na privatni i porodični život) i Člankom 14. (pravo na nediskriminaciju) Europske konvencije o ljudskim pravima.

"Umjesto da ozbiljno shvati mišljenje Venecijanske komisije i zajamči jednaka prava svih parova, vlada je uz potporu parlamenta odlučila zabraniti istospolni brak te stvoriti ustavnu prepreku za mogućnost donošenja takvih zakona u budućnosti", komentirala je Tanja Fajon, potpredsjednica LGBT Intergrupe u Europskom parlamentu, pozvavši još jednom makedonsku vladu da pojača zaštitu istospolnih parova u skladu s europskim standardima.

Međunarodna nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International izdala je priopćenje u kojem kaže kako je ovaj amandman još jedan doprinos diskriminaciji, nasilju i netoleranciji u Makedoniji na temelju spolne orijentacije.

Zamjenica direktora Amnesty Internationala za Europu, Gauri van Gulik, kazala je kako Makedonija ide suprotno od europskog vala ozakonjenja istospolnih brakova, i pozvala Makedoniju da povuče ovu diskriminatornu odluku.

Nema komentara:

Objavi komentar