Auto - Citroën C4 CACTUS




U moru automobilskih noviteta, facelita, hibridnih i konceptnih modela automobila u protekloj 2014. godini, odlučili smo proglasili pobjednika. Apsolutni pobjednik je Citroënov model C4 Cactus. Riječ je o kompaktnom automobilu, oličenju modernog dizajna i inovativnih tehnologija, koje su ugrađene u obiteljski automobil s obiljem prostora. Citroën C4 Cactus smješten je u C segment, a nastao je na platformi PF1, na koju se naslanjaju i modeli C3 i DS 3. Citroënov Crossover stiže iz tvornice u Španjolskoj, a u imenu ima i oznaku 2015, što znači kako će taj inovativni model biti dostupan na svjetskom tržištu u idućoj godini. Iako smo nešto više o sustavu Airbump pisali u osvrtu na model C3 Cactus, vrijedi napomenuti da je Citroënova „kreativna tehnologija“ itekako zaslužna za izgled i najnovijeg Citroëna.

I u ovome slučaju Airbump zračne ploče sa strane automobila, dizajnirane su kako bi zaštitile vozilo od oštećenja na parkiralištu, a kako su dostupne i u različitim kontrastnim bojama, s njima automobil ostavlja suvremeniji i moderniji dojam. Čiste, jednostavne površine bez agresivnih linija, stražnji prozori i plutajući krov dodatno naglašavaju jasne crte tog modela. Ne treba zanemariti niti ulogu Airbumpa kao dobrog zvučnog izolatora vozila. Proizvodnja modela C4 Cactus započela je ovoga proljeće u tvornici Villaverde u Madridu, dok je s prodajom u Francuskoj započeto u lipnju ove godine.

Taj Citroënov hatchback crossover pokreću 1,2 litarski trocilindarski benzinski i 1,6 litarski četverocilindarski dizelski agregati. C4 Cactus nije samo moderan automobil, on je i ekološko vozilo koje u dizelskoj inačici troši samo 3,4 litra na 100 kilometara s štetnom emisijom od svega 78g / km. Kada već spominjemo ekologiju, nije na odmet kazati i kako se gotovo svi materijali koji su ugrađeni u model C4 Cactus mogu reciklirati. Kada je unutrašnji dizajn u pitanju, Citroën je ovoga puta nadmašio sam sebe, pa je uklonio sve suvišne elemente na kontrolnoj ploči, dok se ispod poda automobila nalaze pretinci za stvari do kojih se dolazi prilikom pomicanja stražnje klupe.

Ne treba zanemariti niti podatak da pored standardnog prtljažnog prostora zapremine 500 litara, obaranjem stražnje klupe C4 Cactus stiže do velikih 1100 litara prtljažnoga prostora. Automobil je dugačak 4,2 metra, a širok 1,8 metara, a u standardnoj opremi stižu: klima uređaj s automatskom kontrolom temperature, audio sustav visoke kvalitete, panoramski stakleni krovni otvor, tempomat, limitator brzine i brojna druga oprema. Prednji dio vozila također se ističe prepoznatljivim dnevnim LED svjetlima postavljenim iznad farova integriranih u Airbump, dok svjetlosni potpis upotpunjuju stražnja svjetla s 3D efektom.

Nema komentara:

Objavi komentar