Radio-amaterizam

Radio-amaterizam je praktično nastao sa prvim koracima u upotrebi radio-talasa. Ovaj hobi je kompleksan i obuhvata više oblasti: radio tehniku, elektrotehniku, telekomunikacije, računarske tehnologije, poznavanje stranih jezika, geografije, topografije, i drugih oblasti. Radio-amateri su svestrane osobe, komunikativne, radoznale i uvek spremne za istraživanje i nova saznanja.

Radio-amaterizam nije običan hobi. On zahteva stručnost, stvarno interesovanje i posvećenost da bi se stekla stručna znanja i veštine. Uloga radio-amaterizma je takva da je u celom svetu on sastavni deo međunarodnih telekomunikacionih organizacija i predmet međudržavnih telekomunikacionih ugovora. Radio-amater se postaje polaganjem stručnog ispita da bi se potvrdilo znanje i dobila odgovarajuća licenca.
Nije slučajno da je upravo radio-amaterizam izvor mnogih tehnologija koje su danas u širokoj upotrebi od otkrivanja same mogućnosti upotrebe radio-talasa pa do savremenih telekomunikacionih servisa kao što je mobilna telefonija.
Osnovne aktivnosti radio-amatera obuhvataju održavanje radio-veza sa radio-amaterima širom sveta, što omogućava upoznavanje i stvaranje prijateljstava. Skoro svaki radio-amater se bavi i samogradnjom antena ili radio-uređaja. Neki od njih se bave i nešto specifičnijim aktivnostima kao to je radio-goniometrija (veština nalaženja sakrivenih radio-stanica) ili brzom telegrafijom (veština prijema i slanja poruka Morzeovim kodom velikim brzinama). Veoma je rasprostranjena i upotreba digitalnih komunikacija koja spajaju svet radija i svet računara.

Redovno se organizuju i radio-takmičenja u kojima radio-amateri pokazuju svoje veštine, nastojeći da u zadatom vremenu ostvare što više radio-veza sa radio-amaterima iz celog sveta. Takmičenja su raznovrsna tako da motivišu razvoj različitih veština i znanja.
U velikom broju zemalja radio-amaterske organizacije su direktno uključene u službe za delovanje u slučaju opasnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar